fbpx

Tiesitkö, että jokaisen riippuvuuden takana on trauma? Myös niiden tavallisten riippuvuuksien.

Tämä kirjoitus käsittelee riippuvuuksia ja havainnollistaa sitä, että riippuvuus on osa lähes jokaisen ihmisen elämää. Riippuvuus kumpuaa niistä kokemuksista, joita emme ole kyenneet sisällyttämään osaksi itseämme, eli traumasta. Se on tapa tarjota itsellemme sitä tukea, turvaa ja rakkautta, jota olisimme kaivanneet. Siksi siitä on myös tie ulos, vieroittautumisen sekä jumiin jääneiden kokemusten kohtaamisen kautta.

Kirjoitus voi olla hyödyllinen, vaikka ilmeiset riippuvuudet eivät olisi osa sinun tai läheistesi elämää. Niitä riippuvuuksia, joita olisi hyödyllistä katsoa, mutta jotka ovat hieman piilossa, on enemmän kuin niitä, jotka näkyvät räikeästi ulospäin.

Kirjoitus puhuu myös henkisen matkan samankaltaisuudesta riippuvuudesta vapautumisen kanssa. Riippuvuus on osa jokaista egoa.

Riippuvuus

Tarkoitan riippuvuudella tässä sitä, että olemme riippuvaisia niistä keinoista, menetelmistä, tavoista ja asioista, joilla autamme itseämme olemasta kosketuksissa sen kanssa, mitä sisällämme oikeasti tapahtuu.

Päihteet, selkeästi ulospäin näkyvät syömishäiriöt tai vaikkapa riippuvuus säännöllisestä irtoseksistä, ovat ilmeisiä riippuvuuksia. Sallitumpia mutta edelleen selkeitä riippuvuuksia ovat peliriippuvuus, pornoriippuvuus, kahvi ja tupakka. Monet riippuvuudet ovat niin tavanomaisia, ettemme enää edes katso niitä riippuvuuksina. Tv- ja someriippuvuus ovat osa tavallisen ihmisen elämää. Jos riippuvuus tuo hyviä tuloksia, se nähdään hyvänä asiana, kuten urheilu tai työ.

Mutta entä seuraavat riippuvuudet ja niiden kaltaiset:

  • valheellisuus riippuvuus. Emme uskalla olla rehellisiä, tai kykene sallimaan sitä mitä koemme, joten laitamme aina maskin kasvoillesi
  • toiminta riippuvuus. Emme kykene sietämään sitä mitä meissä tapahtuu. Siksi on jatkuvasti ajateltava, toimittava tai ratkaistava
  • läheisriippuvuus. Emme kykene olemaan sen kanssa mitä koemme, vaan tarvitsemme kokoajan ulkoisen välineen itsemme säätelyyn
  • pakenemis riippuvuus. Se mitä meissä on tai ei ole, on niin pelottavaa, että suuntaamme huomiomme ulospäin ja toisiin niin hyvin kuin mahdollista
  • näkökulma riippuvuus. Nojaamme älyllisiin näkemyksiimme ja puolustamme niitä, koska ne auttavat meitä olemaan kohtaamatta sisällä olevaa huteruutta. Sitä, ettemme tiedä
  • rakkaus tai huomio riippuvuus. Jos joku toinen ihminen ei anna meille huomiotaan tai rakkauttaan, sisällä oleva arvottomuus ja tyhjyys alkaa paljastua. Alamme pelätä hylkäämistä ja yksinjäämistä
  • mielekkyys riippuvuus. Keksimme jatkuvasti jotain, jolla elämästä tulee mielekkäämpää, koska se mitä on, on meille ahdistavaa tai vaikeaa kokea
  • nami riippuvuus. Aina kun tunnemme jotain hankalaa, laitamme jotain suuhun. Namia voi olla myös silmillä nautittu viihde
  • identiteetti riippuvuus. Koska on pelottavaa olla kosketuksissa sen kanssa, että me muutumme ja emme ole vain sitä tai tätä, pidämme jäykästi kiinni niistä rooleista ja minäkuvista, jotka olemme omaksuneet.

Monelle meistä tekisi hyvää päästä viikoksi paikkaan, jossa ei ole ketään eikä mitään tekemistä. Näkisimme viikossa sen, mikä tilanteemme on. Kuinka hyvin kykenemme olemaan kosketuksissa todellisuuden kanssa ja kuinka paljon meidän on tarve puuttua siihen tai saada jotain sen kestämiseksi.

Mitä kaikkea se on, mistä sinä olet riippuvainen? Tunnistatko riippuvuuden itsessäsi? Voitko olla avoin ja utelias siitä vai kiellätkö asian tai tuomitsetko itsesi siitä? Mikä kaikki käytöksessäsi on kenties jonkinlaista säätelyä, täyttämistä tai kompensaatiota?

Mikä addiktion takana piilee?

Lähes jokainen meistä on addikti, tavalla tai toisella. Olen tavannut muutaman, mutta vain muutaman, joka on parantunut tästä tilasta kokonaan. Huumeriippuvaiset, alkoholistit ja muut ilmeiset addiktit eivät ole yhtään sen huonompi kuin muut, heissä riippuvuus vain näkyy ilmeisenä. Kaikkien riippuvuuksien takana on sama asia. Trauma.

Trauma, eli kokemus, jota emme pystyneet sisäistämään osaksi itseämme ja joka yhä etsii ulospääsyä sisällämme. Riippuvuus on tapa selvitä tästä traumasta.

Miksi riippuvuus on meille kullanarvoinen?

Se on tapa saada rakkautta, turvaa, ulospääsy, tukea tai helpotus siihen mitä koemme sisällä. Tapa, joka ei tietysti pohjimmiltaan toimi, mutta joka antaa meille edes jollain tapaa jotain sellaista, jota tarvitsimme.

Riippuvuus on sairaus, johon lähes jokainen meistä on sairastunut. Sairaus, joka syntyi siitä, että rakkautta ei ollut tarjolla, tai emme osanneet ottaa sitä vastaan, silloin kun sitä tarvitsimme. Siitä, että tarvitessamme toista ihmistä emootionaaliseksi, fyysiseksi, henkiseksi ja psykologiseksi tueksi, tukea ei ollut tarjolla. Niin jäimme jumiin, yrittäen selvitä lapsen rajallisilla keinoilla. Riippuvuus on sairaus, johon toisinaan liittyy se trauma, että ihmiset, joiden oli tarkoitus ravita ja hoivata meitä, kohtelivat meitä kaltoin joko tietämättään tai tietäen.

Riippuvuus on sairaus, josta voi parantua. Parantuakseen on mentävä sairauden juureen. Traumaan, joka synnyttää sisällemme loputtoman tarpeen ja kivun, joista yritämme selvitä niiden asioiden ja toimien avulla, joista olemme riippuvaisia.

Vierottautuminen on haastava tie. Pitkän aikaa jokainen päivä tuntuu pahemmalta kuin edellinen. Siksi, että vältelty todellisuus tulee päivä päivältä lähemmäksi. Sisällä olevat asiat alkavat tulla esiin. Tuntua, maistua, haista ja koskettaa. Onneksi luontaiset voimavarat avautuvat samaa tahtia. Tässä kohtaa hyödymme siitä, että rinnallamme on ihminen. Tuki, joka aiemmin puuttui. Niiden kokemusten kohtaaminen, joiden kohtaaminen oli liian pelottavaa tai mahdotonta trauman syntyessä, on mahdollista nyt, etenkin kun rinnalla on tuki.

Henkinen matka, etenkin tietty osa sitä, muistuttaa monelle riippuvaisen matkaa tervehtymiseen. Kun alamme kulkea kohti itseä, joudumme vierottautumaan riippuvuuksille rakentuvasta valheellisesta persoonastamme. Koetut traumat tulevat yksi kerrallaan esiin, kun alamme tiedostaa sisäisen lapsen ja vierottautua/eriytyä myös siitä. Alamme kokea keveyttä mutta samalla kaikki meissä oleva raskas, kipeä, negatiivinen ja painovoiman lailla vanhaan vetävä tulee esiin. Mitä terveemmiksi tulemme, sitä enemmän kaikki koskettaa ja sitä selkeämmin näemme sairauden itsessä ja toisissa.

Vierottautumisen ja henkisen matkan alussa on myös jotain saman kaltaista. Emme voi alkaa parantua, ennen kuin voimme avautua ja nöyrtyä sen edessä, että olemme sairastuneet ja tarvitsemme apua.

Riippuvuudet siirtyvät isältä pojalle, äidiltä tytölle

Riippuvuudet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Vanhempamme olivat addikteja, kuten on myös yhteiskuntamme. Se on riippuvaisten, itsensä menettämisestä ja todellisuuden puuttumisesta traumatisoituneiden, nälkäisten aaveiden yhteiskunta. On siis ymmärrettävää, että myös me olemme riippuvaisia.

Riippuvuudet ovat olennaisia. Samalla ne ovat oire jollekin, joka on syvemmällä. Traumalle, jonka lähes jokainen meistä on kokenut. Ne ovat yrityksemme antaa itsellemme edes pieni pala siitä mitä olisimme tarvinneet.

Lyhyt kertaus

Riippuvuus on toimintaa, joka auttaa meitä käsittelemään ja selviytymään siitä, mitä olemme kokeneet, mutta olleet kykenemättömiä sisäistämään osaksi itseämme (trauma). Riippuvuuden takana on aina trauma. Riippuvuus tarjoaa meille korvikkeen sille rakkaudelle, turvalle ja tuelle, jota emme saaneet kun sitä tarvitsimme.

Lähes jokainen meistä on jollain tapaa riippuvainen. Emme tiedosta sitä, koska niin ovat myös kaikki muut ympärillämme. Emmekä tiedä toisesta tiestä.

Jos haluat astua eteenpäin omassa parantumisessasi, ota minuun yhteyttä.

– Aaro