fbpx

Initiaatio – side opetuslinjaan ja opettajaan

Kerromme tässä artikkelissa tapahtumasta nimeltä initiaatio. Se on monille suomalaisille vieras asia. Monessa muussa maassa se tunnetaan paremmin ja sitä pidetään arvossa.

MITÄ INITIAATIO SIIS ON?

Erilaisia initiaatioita, joita kutsutaan myös darshan, bayat tai siunaus nimellä, annetaan henkisissä perinteissä yleisesti ottaen varsin avokätisesti. Tällaisenaan initiaatiossa on usein kyse juurikin siunauksesta ja se voi antaa ihmiselle lisää voimavaroja.

KASVU ALUSTAN työskentelyn yhteydessä initiaatio voi olla siunaus, mutta sen valitsevalle oppilaalle se on usein myös jotain muuta.

Initiaatio ja tarve sille herää oppilaan sydämessä, haluna astua kohti tuntematonta. Initiaatio on rohkea hyppy ja luottamuksen osoitus. Se on ensisijaisesti sitoumus tuon tuntemattoman tuntemista ja palvelemista kohtaan. Sekä myös sitoumus siihen opetuslinjaan, opettajaan ja opetukseen, jonka initioitava on valinnut polulleen.

Liitto, joka initiaatiossa syntyy on erityinen ja kestää koko elämän. Sen kautta opettaja antaa oman luottamuksensa, opetuslinjan kautta tulevan voiman, sekä tukensa. Initioitavalta liitto edellyttää luottamusta, sekä vaivaa opetuksen konkretisoimiseksi omassa elämässään. Kyse on ystävyydestä, jota on tärkeää vaalia. Ei mistä tahansa ystävyydestä, vaan samaan suuntaan matkaavien ystävien yhteisestä sitoumuksesta, omaa ja toisen tehtävää kohtaan.

Syntyvä side ravitsee sydäntämme ja opimme yhä selkeämmin tunnistamaan, mikä tuo meitä lähemmäs totuutta itsestämme ja mikä lähemmäs valheita.

Initiaatio on myös valinta omaa tietään koskien. Kannustamme KASVU ALUSTAN oppilaita tutustumaan muihin opetuksiin ja opettajiin. Toisinaan myös ehdotamme oppilaalle tiettyä työskentelyä toisaalla, kun koemme sen olevan hyödyksi oppilaalle. Samalla suosittelemme, että yksi opetuksista on ensisijainen, jotta työllä on ohjaava punainen lanka. Kun haluamme parantua sairaudesta, emme silloinkaan ota joka päivä eri lääkettä.

Suosittelemme initiaation vastaan ottanutta puhumaan opettajan kanssa muista vaihtoehdoista, kuten muistakin elämän merkittävistä päätöksistä. Oppilaalla on rajalliset resurssit, joita kannattaa käyttää elämässään harkiten, että niille asioille, jotka ovat aidosti merkityksellisiä, on riittävästi tilaa ja energiaa. Toisinaan muutaman askeleen edellä kulkevan vinkki voi säästää meiltä aikaa ja vaivaa.

Oppilaan on tehtävä jokainen valinta itse. Osa valinnoista tuo lähemmäs, osa vie kauemmas itsestä. Myös kauemmas vievät valinnat ovat tärkeitä, sillä ne hiovat erottelukykyä.

Initiaatio ei tee työtä oppilaan puolesta. Kun oppilas tarttuu opettajaa kädestä, kuten on tehty satoja vuosia, opettaja antaa oppilaalle siemenen, joka sisältää koko tien. Tämä siemen antaa oppilaalle tietyn suojan, energian ja valon, joka tukee häntä. Siemenen ravitseminen tästä eteenpäin on ensisijaisesti oppilaan tehtävä.

MITÄ INITIAATIO SISÄLTÄÄ?

Initiaatio pitää sisällään lyhyen rituaalin, jonka sisältö kerrotaan initioitavalle etukäteen. Se tapahtuu opettajan kädestä ottamisen muodossa. Ennen kädestä ottamista, sitoumuksen etukäteen sovittu sisältö sanotaan ääneen. Kädestä ottamisen yhteydessä opettaja lausuu rukouksen ja esittelee oppilaan opetuslinjalle. Sitten energia siirtyy oppilaalle. Lopuksi opettaja toivottaa initioidun osaksi opetuslinjaa.

Yleensä initiaatiota edeltää keskustelu asiasta, kun oppilas on ilmaissut kiinnostuksensa sitä kohtaan. Monissa tapauksissa tätä seuraa ns. tunnustelu aika, joka tarkoittaa tietyn mittaista odotusta ja molemminpuolista luottamuksen syventämistä. Oppilaan initiaatiota koskevien odotusten annetaan tulla näkyväksi ja sitoumus punnitaan ennen initiaatiota.

Opettaja, opetus ja yhteisö ovat kaikki sen tien osia, jonka initioitava valitsee. Osa initioiduista ottaa osaa aktiivisemmin ja eri elämänvaiheet muuttavat aina osallistumista. Henkinen tie ei kuitenkaan ole asia, johon kannattaa suhtautua huolimattomasti. Se antaa meille aina suhteessa siihen, kuinka sitoutuneita siihen olemme.

Elämä initiaation jälkeen on paljolti samaa kuin ennenkin. Jos sitoumus on vilpitön, se alkaa kasvaa sisällä, samoin kuin tuki, jonka initiaatiosta saamme.

Initiaatio ei ole kaikkia varten ja voit hyvin osallistua työskentelyymme ilman sitä. Sinulle, joka koet kutsun syvemmälle, se on jotain, jota voit harkita.

Emme usko kultteihin, kaiken parantaviin guruihin tai valmiisiin vastauksiin. Tunnustamme kuitenkin initiaation, opettaja – oppilas suhteen, yhteisön ja ohjatun työskentelyn merkityksen. Kuten lähes kaikki tuntemamme henkiset perinteet.

Toivomme, että tämä artikkeli tuo vastauksia heille, joita tämä tapahtuma askarruttaa. Sekä kertoo tällaista tietä etsiville sen mahdollisuudesta.